Trädgårdsgatan 20.  Öppet: Fre 16–19. Lör & Sön 12–16 

________________________
Hösten 2022
Ann Larsson Dahlin 30 sep – 9 okt 
GS-stipendiaterna 21– 30 okt
Miriam Hemström & Malin Mattebo 
Kerro Holmberg 11 – 20 nov
Julutställning 2 – 11 dec
Vinstutställning 17 dec

            
________________________
Ann Larsson Dahlin 30 sep – 9 okt
Vernissage 30 sep kl 16 – 19
Formationer
Förtrollad, fascinerad, trollbunden, förhäxad – synonymer till begreppet ”bergtagen”, beskriver väl den eufori jag kände när jag i mitten av november 2019 färdades med buss från Reykjavik mot staden Akureyri och vidare ut till fiskeläget Dalvik på norra Island. De karga bergen som reste sig på båda sidor om den slingrande vägen var svartvita och med mängder av olika gråtoner. Hårda bergspartier med djupa klyftor, skrovliga och veckade - strängar av lava tidigare rinnande men nu likt stelnad deg. Lager av bergarter som bildar tydliga ränder på bergens sidor. Spår syntes av en hänsynslös vind som piskat stenar, klippblock och rinnande grus. Dimmor lade sig ibland under resan som en stor hatt över bergstoppar och suddade ut tydligheten i de grafiska mönstren. Diffusa reste sig bergsformationer i fjärran, somliga som sockertoppar klädda med florsocker medan andra syntes mer mörka. Den vita snön låg ibland som ränder i de veckade bergen, som bäckar tycktes de strömma ner längs de mörka bergssidorna. Sprickors känsliga förgreningar bildade nätverk likt mörka rottrådar mot den vita snön.
Bergens mörka klyftor och kraterlika bergsformationer berättade om ett landskap som ständigt formas, om utbrott, sprutande lava – om födelse av ett land. Ett kargt, vilt och omväxlande landskap, där klyftan mellan två världsdelar vidgas i gränsen mellan de två plattor som så sakta glider isär! Likt ett månlandskap ter sig stora delar av naturen på denna fantastiska och mytomspunna ö, en sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö! Ingen slump är det nog att man valt Island som inspelningsplats för filmer såsom exempelvis Game of Thrones!
Flera resor i det isländska landskapet har fyllt mitt sinne för lång tid, och minnesbilderna växer fram på mina papper. Olika typer av svarta färger och nyanser, och monokroma pigment som granulerar sig och flockas. Breda penslar och mycket vatten som sätter pigmenten i rörelse! Pigment och vatten får samverka, skapa gråtoner av alla de slag – etsande, rinnande och dansande nerför bergssluttningar likt strömmar av lava och grus. Ofta också jordfärger som berättar om de olika jordlager som landskapet visar upp, men även blåtoner för skuggiga partier när sol och klarblå himmel bländar med sitt ljus. Jag har försökt att i mina akvareller fånga magin, dramatiken, skrovligheten, mönstren och färgspelen, min hänfördhet och min eufori inför det storslagna men också min sorg över de smältande glaciärerna.
____
GS-stipendiaterna 21– 30 okt
Miriam Hemström & Malin Mattebo 

Vernissage 21 okt kl 16 – 19
________________________

Öppettider galleriet Trädgårdsgatan 20, Sundsvall
När utställning pågår:
Fredag vid vernissage kl 16–19
Fredag (ej vernissage) 16 – 18
Lördagar 12 – 16
Söndagar 12 – 16
Fri entré

________________________
Hösten 2021

Ulrika Lönnå                                         4 – 11 juni
Stina Wirsén                                      10 – 19 sep
Ulla Carin Winter                         24 sep – 3 okt

Åsa Larsson                                        8  – 17 okt
GS-Stipendiaterna                           22 – 31 okt
Björn Gimstedt                                   5 – 14 nov

Vinstutsällning                                           20 nov
Linda  Lasson                               26 nov –5 dec
Julutställning                              10 dec –19 dec
________________________
Back to Top